söndag 13 september 2009

kreativt öraTrots min ringa ålder (hm) så hör jag lite dåligt. Det ligger i släkten så när jag och min bror går till bullrig ölhall har vi spännande konversationer av yxskaft-karaktär. Min dotter brukar säga att mitt liv måste vara mycket roligare där jag vistas i ett parallellt universum med egna tolkningar av andras uttalanden. Det stämmer säkert.

Något som man är lätt att missförstå utan hörseldefekter är ju låttexter. När man var yngre så kunde det skyllas på bristande språkkunskaper och man nynnad glatt med i "alattjo je je" eller "hookenary sister" i sin hopprepsmikrofon. Även i vuxen ålder kan man missförstå. Jag har många gånger fnissat vid följande länk: The Archive of Misheard Lyrics. Förutom den självklara felhörningen av Madonnas la Isla Bonita: "last night I dreamt of some bagels" (i.e san Pedro) har jag även hittat favoriter som "the ants are my friends - they're blowing in the wind" (candle in the wind) eller den fantastiska varianten av Lennons fredsopus: "all we are saying... is give Jesus pants".

När jag häromdagen var ute och gick med radio i hörlurarna och för ziljonte gången lyssnade till en låt av Fools Garden fick jag en uppenbarelse. Jag hörde plötsligt att de sjöng "and all that I can see... is a yellow lemon tree". Generat insåg jag att de inte alls sjöng de ord som jag i alla år hummat: "and all that I can see... is another lavatory". Jag skyller tolkningen på min nervösa blåsa.

2 kommentarer:

  1. Nej, tjelattcho jäjä ska det väl vara?!

    SvaraRadera
  2. Garvade högt....made my night! En låt som jag ännu inte listat ut vad de sjunger i är "The eye of the tiger"... "rides enough straight to the top, and the girl stands there hungry" är nog inte helt rätt va??? :D

    SvaraRadera