tisdag 8 september 2009

Fyllesvin


Jag tycker det är svårt att diskutera Den Nya Influensan. Eller svininfluensan, svinis, baconfeber, fläskpesten eller vad nu folk döpt virusen till för dagen. Jag vet nämligen inte hur jag ska förhålla mig till sjukdomen. Jag har försökt koka ner masshysterin till de fakta som faktiskt finns och funnit att det rör sig om:
1. Ett nytt influensavirus
2. Eftersom de flesta saknar immunitet riskerar många att bli smittade
3. Några av de sjuka riskerar att dö.
Krasst kan man konstatera att några alltid riskerar att dö i influensa, oavsett virustyp. Eftersom fler blir sjuka så kommer följaktligen fler att dö än vid våra ”vanliga” influensatoppar. Men det är klart att ordet pandemi låter dramatiskt och får folk att dra paralleller till digerdöd och spanska sjukan (som faktiskt var en influensa av liknande typ).

När inte ens sjukdomsmyndigheter vet hur man ska skydda sig börjar folk att hitta på egna ritualer. Man slutar ta i hand, ta emot pengar, åka kollektivt, andas och så många stänker handsprit omkring sig likt ivriga katolska korgossar att apotekens lager har tömts.
Vi är antagligen bara millimeter ifrån att rita vita kors på dörrar samt elda enris och örter som på böldpestens dagar..

Kyrkan har förstås en egen hög informationscentral med privat välsignad manual. Inte verkar man förlita sig på förbönen i dessa tider, Nej, här tarvas hårdare motstånd och i såväl Aftonbladet, Expressen och DN kan man läsa om den gudomliga strategin. Man byter helt enkelt ut nattvardsvinet mot starkare doningar. Jag antar att man får sitt privata sugrör att sticka ner i kalken för att undvika smitta. Fast efter ett par djupa klunkar kanske man inte bryr sig längre. I vinet sanningen. Åtminstone kanske man känner sig lite odödlig. Kyrkan ger alltid styrka och tröst i svåra tider. Skål!

4 kommentarer:

 1. "Krasst kan man konstatera att några alltid riskerar att dö i influensa, oavsett virustyp. Eftersom fler blir sjuka så kommer följaktligen fler att dö än vid våra ”vanliga” influensatoppar."

  Neeej, det intressanta är att _färre_ kommer att dö av denna influensa än de vanliga vinterinfluensorna. Jag har sett siffror från epidemiologer på att 50-60 personer kommer att dö av svininfluensan. De vanliga influensorna tar 1000-2000 liv per år. Ja - 1000-2000 liv.

  Varför denna skillnad? Jo, svininfluensan är ganska mild och de gamla har redan viss immunitet mot den (de har haft liknande influensor förr) så de dör inte av den. De unga har däremot inte hunnit bli immuna mot denna typ av influensa och blir därför sjuka av den (men dör inte av den om de inte redan är svaga av nåt annat).

  SvaraRadera
 2. Och apropå kyrkors nattvardskalkar... så får väl de göra som man gör i många frikyrkor:

  använda särkalkar om man man är orolig. "Särkalkar" är små glas för en person istället för att dricka/doppa ur/i en gemensam.

  SvaraRadera
 3. Tror jag ska gå till kyrkan jag...det var länge sen jag drack vin :D
  Dessutom fryser jag som f-n och har ont i kroppen....

  SvaraRadera
 4. Nja, det är nog det jag menar Amiechan... att det finns lika många uppfattningar om influensan som virusstammar. Det är sant att de gamla som har större immunitet har bättre motståndskraft, men fullt skyddade är endast det eventuella fåtal som upplevt spanska sjukan.

  Säker har man löst det med nattvardskalkarna också och inte är det något påvligt påbud att dricka starkvin förstås.

  Jag raljerade lite som vanligt. 'Cause its simply what I do.

  SvaraRadera