torsdag 22 oktober 2009

Det är synd om människan


Det känns ofattbart att det finns människor som Jimmie Åkesson. Ofattbart och ganska sorgligt. Det känns galet absurt att det finns så många små människor i landet som tycker som Jimmie Åkesson att de faktiskt kan bilda ett parti som i värsta fall har möjlighet att komma in i riksdagen.

Jimmie Åkesson påstår en massa saker om andra människor. Människor som inte passar in hans begränsade begreppsvärld. Människor som på något sätt är lite annorlunda än Åkesson, till utseende, bakgrund, språk, tro, sexualitet, intelligens eller medmänsklig inställning. Sådana människor förstår inte Åkesson. Det han inte förstår är han rädd för. Åkesson vill helst att allt otäckt som han inte förstår och som skrämmer honom ska försvinna. Om han bara tittade efter ordentligt skulle han upptäcka att alla människor förvisso är olika, men att det faktiskt inte behöver vara skrämmande utom tvärtom väldigt bra. Men Åkesson vill inte titta, han vill heller blunda och föreställa sig dessa otäcka annorlunda människor som han ser i sin fantasi. Då blir han jätte- jätterädd och blundar ännu hårdare och önskar att alla sådana dummingar ska försvinna långt, långt bort.

Jimmy Åkesson och hans kompisar gör skillnad på människor och människor. Fast det är ju klart att ibland är det faktiskt skillnad – det finns människor som omfamnar mångfald, som inser att en människas egenskaper och kvaliteter inte sitter i ursprung, hudfärg, språk eller tro och som anser att alla människor har lika värde.
Och sedan finns det Sverigedemokrater.

5 kommentarer:

 1. Strålande skrivet Anne!
  Du spikade upp dom på väggen där :D...Bra gjort

  SvaraRadera
 2. Vilken rolig blogg du har! Helt underbar! Jag bloggar också, mest om mat, inredning, design, mode och småbarnslivet. Dock med en glamourös touch! Håller just nu på att lägga upp bilder från vårt parisbröllop!
  Vill också passa på att önska dig en trevlig helg!
  kram Erica

  SvaraRadera
 3. Tack snälla Erica, vad roligt att du hittade hit. Nu har jag besökt din blogg och den är jättefin. Vilka vackra bröllopsbilder! Paris är min favoritstad alla kategorier, jag tröttnar aldrig på att åka dit.

  SvaraRadera
 4. Anne du är min hjälte!!!!

  hälsningar från en invandrare ;)

  SvaraRadera
 5. otroligt bra skrivet Anne!

  SvaraRadera