torsdag 5 november 2009

Svinstickigt


I går kom dottern hem med hälsodeklaration som omedelbart skulle fyllas i så att skolan kan börja med vaccinering så fort de får det försenade vaccinet. Sonen ska också stickas genom skolan och själv tänker jag vaccinera mig så fort vi lägst prioriterade får komma till. Har precis lärt mig att jag tillhör den lågprioriterade gruppen med den sexiga klassificeringen ”äldre vuxna”.

Är det inte lite märkligt att så många tvekar om detta och att det har blivit en sådan diskussion? Vi har genom vaccination bekämpat hot som polio, tbc och mässling. Det hade aldrig gått om folk vägrat sprutorna. Om fler barn i utvecklingsländerna fick tillgång till olika vaccinationsprogram så skulle deras chanser till att få leva ett friskt liv öka drastiskt. Den nya influensan är klassad som en pandemi, viruset har samma konstruktion som spanska sjukan som under tre år runt 1920 dödade fler människor än pesten och aids. I dag har vi en relativ enkel metod som kan begränsa pandemins förlopp och varför vi inte skulle utnyttja den går i alla fall över mitt enkla bondförstånd.

Om jag får välja mellan att lyssna på kvällstidningarnas skräckpropaganda eller sjukvårdens rekommendationer så väljer jag läkarvetenskap framför skvallerpress. Om jag får välja mellan att sprida en sjukdom eller en dos vaccin så väljer jag sticket. I bästa fall kan det begränsa antalet insjuknade och spara ett liv eller två. Och det kan väl vara värt en spruta.

2 kommentarer:

  1. Och dessutom kan jag säga att sticket var inte ens värt att kallas stick. Det var knappt så dom små barnen grät av det...kändes knappt alls :D

    SvaraRadera