fredag 2 april 2010

Lång fredag


cartoon by Jon at www.pantsofdeath.com

Sitter vid frukostkaffet med blandade känslor. Jag är ledig och solen skiner så pluskontot har fått en rejäl insättning. Men det är ju det här med påsk! Jag känner en aning påskstress märker jag. Jag har inte riktigt tagit in att det var en högtid i antågande och är inte förberedd alls.

Dottern är allergisk och eftersom hon tar så många tabletter för sina magbesvär tänkte jag att hon skulle slippa allergimedicin inomhus så jag har varken köpt påskliljor eller påskris i år. Jag hittade en påsktupp i ett skåp som jag ställt fram. Kattastroferna tror att det är en leksak för dem att gnaga på så den börjar se lite sliten ut. Jag har inte ens köpt några påskägg eller någon påskmat ännu. Tur att långfredagen numer är en lössläppt kommersiell dag med öppna butiker. Jag får påskshoppa idag helt enkelt. Vad det gör för mitt himmelska minuskonto vågar jag inte tänka på. Jag borde nog ha en tagelskjorta på som botgöring - äger inga, men kanske kan jag hitta ett par obekväma trosor tvättade utan mjukmedel att bära som späkning. Varje år berättar jag för barnen om min barndoms långfredagar då radion bara spelade sorgliga klassiska domedagsstycken och tv visade program om jesu lidande och död. ALLT var stängt och man satt i en bibliskt lånsamt framskridande väntan på att livet skulle komma åter med påskaftonens påskmust och godisägg. Ungarna är föga intresserade av min sorgliga historia och lyssnar inte längre. För dem så är hela mitt uppväxt som en evig långfredag utan intenet, musiknedladdning, wii och kabeltv.

Bäst jag skyndar mig att få till någon påskfestlighet. Till Jesu ära ska jag springa iväg och fixa godis, påskägg, lamm och lax. Dra några tag med dammsugaren och kanske strössla hemmet med någon kycklingprydnad och en näve fjädrar. Som tur är hittade jag rester av julakvaviten i frysen som nu omstaljas till påsksnaps.

Jag är förrresten redan förtappad. En gång när dottern var liten alla fjädrar slut i affären när vi kom fram till landstället. I min relativt nyblivna mammaroll blev jag övertygad om att en påsk utan fjäderris skulle ärra mitt barn för livet. När vi passerade förbi den stängda (långfredag) Handelsbanken i Lessebo såg jag att de pyntat dörren med ris och i riset satt... GULA FJÄDRAR. "Stanna" väste jag till mannen och i skydd av bilen sprang jag hukande och rev bort så många fjädrar jag kunde - kastade mig in i flyktbilen och skrek med gäll röst "kööööör!!!"
Har man en gång prytt sitt ris med inte bara lånta fjädrar utan sådana man med berått mod stulit på själva långfredagen saknar nog framtida aktiviteter betydelse. Skylten vid pärleporten kommer ändå att blinka "no vacancy" den dagen jag checkar in. Det är bäst jag skyndar mig iväg så jag hinner synda så mycket som möjligt innan butikerna stänger.
Dåliga flickor är förresten inte det sämsta.


1 kommentar: