onsdag 24 mars 2010

Överbryggande
När jag var ung student kunde man ibland raljerande säga att man lagade fiskpinnar och blodpudding i brödrosten. Jag kände egentligen ingen som verkligen gjorde det, men alla sa att de provat med gott resultat. Och det är klart att är man strandsatt utan kök, men i besittning av just en brödrost så är det väl fiffigt att kunna optimera dess användning.

I Aftonbladet berättar Katja att hon lagar all sin mat i kaffebryggaren. Hon utvecklade tekniken när hon bodde i studentkorridor och tröttnade på att köa till spisen. Katja har lagat det mesta i sin bryggare, t.ex pizza och flygande Jacob. Jag är inte riktigt säker på vad flygande Jacob är. Jag har för mig att det är en sjuttiotalsrätt med fläskfilé och banan, att någon vill laga till den maten känns för en sekund mer häpnadsväckande än själva kaffebryggargrejen. Katja har lagt studentåren bakom sig och äger numer ett alldeles eget nyrenoverat kök. Trots detta fortsätter hon att laga maten i kaffebryggaren och grädda bröd på locktången. Varför undrar man nu stillsamt (Why, Oh God, Why)? ”Det tar visserligen mycket längre tid med kaffebryggaren, men det är roligare och mer kreativt.” säger hon själv. Jag känner inte Katja. Hon är säkert en rar flicka, men denna artikel får mig att ifrågasätta hennes mentala hälsa. Som min amerikanska vän skulle uttryckt det: ”I just want to slap her”. Snack om att gå över ån efter vatten… jag vill ropa i Katjas öra: Gör om! Gör rätt! Om ni har ett öppnare sinne än jag och nu känner er lockade att utforska era hushållsapparater på nytt sätt så driver Katja även en blogg: kaffekokarkokboken.

Katja är på intet sätt ensam i sin kreativitet, det finns fler likasinnade ute i världen. Här kan ni lära er göra lasagne i diskmaskinen eller laga något läckert i bilens motorhuv. Kommer nu plötsligt att tänka på en produkt som fanns i tv-shops barndom: Hårklipparen som man kopplar till sin dammsugare. Jag kommer ihåg att jag och mina kompisar ansåg det vara humor på hög nivå och låg dubbelvikta av skratt under reklaminslagen. Det visar sig att den fortfarande finns på marknaden. Behold the flowbee! Jag ska mejla Katja och tipsa.

7 kommentarer:

 1. Det är ju lite intressant med Super Glue annonsen mitt i lasagnereceptet. Hur tänkte de då?

  SvaraRadera
 2. Ok. 45 minuter för att göra sig en chokladsås på en gammal tomte. Så mycket tid har inte ens jag och jag är föräldraledig. O'hoj for the win!

  SvaraRadera
 3. Men vad PRATAR du om, kära faster!? Flygande Jacob är ju jättegott! Det finns faktiskt till och med som "fryslåda", så o-ovanligt är det!

  Kramis,
  brorsdottern

  SvaraRadera
 4. Halloj Anne!

  Äsch, varför ska man alltid göra "rätt". :) Jag tycker det är kul att gå och klura på vad för rätter som går att tillaga i kaffekokaren, och hur det ska gå till! Det är en småäcklig, opraktisk, knasig hobby jag har men jag gillar att pyssla med mitt lilla "experiment" när tiden finns.

  Receptet på min variant av flygande jakob hittar du här,
  http://kaffekokarkokboken.blogg.se/2010/march/kaffekokarlagad-flygande-jakob.html

  Och lite knäpp är jag nog allt!

  Nu såg jag dina tips men vore ändå kul att få mail. :)

  Mvh
  Katja, en knasig men rar och glad flicka!

  SvaraRadera
 5. @brorsdotter, jag sa inte att det var en ovanligt rätt. Flygande Jakob är inte gott. Att det finns folk som fortsatt att tillaga det efter 1977 ändrar inte detta enkla faktum.

  @Katja. Det är en väldig tur att det finns unga, lite knasiga människor med konstiga hobbies. Vad skulle annars vi gamla tråkiga människor skriva om :)

  @Benita. Misstänker att klistret är en nödvändig ingrediens i just detta lasagnerecept. Maskindiskmedel är ju oerhört frätande... ;)

  SvaraRadera
 6. hahaha, joo, flygande jakob är supergott. Jag gjorde det i måndags, och det är med kyckling, banan & jordnötter. Är kanske lite sjuttital, men va sjutton, jag är född då.

  Men bruden med kaffekokaren håller jag med om....låter inte särskilt miljövänligt heller, med tanke på att allt tar sån tid. Skum brud.

  SvaraRadera
 7. Här finns lite frågor och svar om ni känner för att läsa. Bland annat om miljöfrågan. ;)
  http://kaffekokarkokboken.blogg.se/category/fragor-och-svar.html

  Tråkig? Jag tyckte ditt inlägg var väldigt roligt skrivet, fastän du tycker jag är galen. :)

  SvaraRadera