onsdag 10 februari 2010

SmakligtKänner ni till den femte smaken? Aftonbladet framställer det som något mystiskt ämne som ska få all mat att smaka himmelskt och det är inte vitlök vi talar om (jag har hört att man kan laga mat utan vitlök, men det måste vara en urban myt). Egentligen är det inget nytt, man har känt till det i hundra år. Japanerna kallar det umami. Nyheten är att snart kan man köpa den magiska tillsatsen på tub. Bara spruta på levergrytan eller lapskojsen och ni kommer betraktas som mästerkock. För att uppleva delikatesser behövs då ingen anklever eller rysk kaviar mer. Vad tror ni? Jag är skeptisk. Smaken kan tydligen liknas vid parmesan och så långt är jag med – parmesan är gott även om det aldrig har försatt mig i trans precis. Men sedan när den vidare beskrivningen är så luddig som att smakämnet skapar den ”köttiga smaken i kött” hopar sig frågetecknen. Sedan kommer slutklämmen ”därefter kunde smaken utvecklas till något som mest kan liknas vid smaken av sjögräs”. Mmmmm. Sjögräs.

Umami-artikeln på Wikipedia framhåller följande produkter med umami-boostad smak: soja, fermenterade svarta bönor, fisksås och torkade räkor. Känner ni hur snålvattnet rinner till? För att få fram umami-smaken på konstgjord väg använder man sig av natriumglutamat. Tyvärr har ju senare forskningar visat att just denna tillsats är mindre nyttig och orsakar såväl allergireaktioner som fetma. Men smakar det så kostar det. Alternativet att leva ett liv utan smaken av sjögräs och torkad fisk är måhända alltför orimligt. Eller?

Äh, jag vet inte jag. Jag tycker choklad är gott. Och säkert nyttigt också.

1 kommentar:

  1. Haha! Inte direkt en nyhet nej! Nu har journalisten åtminstone ändrat stavningen - från början stod det "unami" och inte "umami". Kanske därför hon trodde det var en nyhet? :P

    SvaraRadera