måndag 14 juni 2010

I doooo I do I do I do I do I doooo

Det ska bli kungligt bröllop i sommar. Är det något ni noterat? Till helgen närmare bestämt.

Stockholm stad drar till med en två veckors festival som fått namnet Love 2010.
Stockholms samtliga scener anstränger sig för att hitta på något med kärlekstema. Det verkar inte så kreativt utan känns mest som sommarens vanliga utomhuskonserter. Affärerna svämmar redan över av Victoria & Daniel-grejer. Det finns en serie officiella prylar som godkänts av brudparet själva. Det märkligaste i denna blandning är en blåbärsmazarin från Delicato. Snajdigt inte sant? Sedan finns det förstås en mängd inofficiella saker också som en tändsticksask med det vitsiga namnet ”Royal spark” och en porträttprydd disktrasa vars existens har fått hovet att hicka. Trasan är nu bannlyst av di kungliga, men köpa den kan man förstås ändå. Den gamla antirojalistiska ramsan med att stoppa kungen i formalin kan ju knappast uppskattas av kungliga påhejare, men huruvida det är godkänt att doppa hela kungliga familjen i tekoppen är ännu okänt.

Och så den här debatten om hur paret ska tåga in i kyrkan. Victoria vill gå in i kyrkan vid sin pappas arm. Kyrkan vill att hon ska beakta den urgamla svenska vigselseden att tåga in tillsammans med brudgummen. Min personliga inställning till frågan är lika ljummen som min åsikt om monarkin. Fast visst kan jag tycka att vi ska vara stolta över att vår tradition tydligen ska symbolisera att kvinnan och mannen går in i giftermålet jämlika och av fri vilja och lite mossigt känns det nog när bruden räcks över från en manlig förmyndare till en annan. Men ändå. Jag känner mig generös och tycker att kronprinsessan kan få göra som hon vill. Egen bestämmanderätt och fri vilja är ju inget en svensk monark är bortskämd med till vardags. Dessutom är de kanske vana vid att gå i ledband och fösas dit de ska för att göra sin grej. Eller så säger man som dotterns bidrag till debatten:” Låt Daniel ledas in av sin mamma då, jag tycker faktiskt inte någon borde gå in i kyrkan utan att hålla en förälder i handen.”

Hon är klok hon. Att gifta sig kan vara nog så läskigt. Undrar om lördagens tv-pådrag är barntillåtet.

1 kommentar:

  1. Mamma har skickat hit såväl den förbjudna disktrasan som det rojalistiska téet (plus att vi fick ytterligare en omgång té från besökande vänner) så även här i staterna ska vi kunna bli bröllopsyra med stil. :)

    SvaraRadera