onsdag 27 oktober 2010

My name is Anne and I'm a chocoholic

Som jag nu gnällt och ynkat om flera gånger så har mitt liv inte rullat på så smidigt som jag skulle önskat den sista tiden. Jag självmedicinerar med choklad. Jag är absolut chokladberoende. Jag är ingen chokladsnobb, utan mer en allätare som endast drar gränsen vid blockchoklad. Ni vet den som inte ens får heta choklad längre utan bara block.

Jag tycker om mörk och bitter choklad samtidigt som jag inte har någon förståelse för de som fnyser åt banalare ljusa varianter med orden ”hu det är alldeles för sött”! Det är ju det som är meningen. Sött är gott. Chokladhaltsprocenter bryr jag mig föga om, jag är bara intresserad av hur stor procent av hemmets chokladinnehav som hamnar i min mun. Lyxchoklad är förvisso himmelskt, men en rejäl bit Toblerone eller en hederlig dajm kan också sätta guldkant på vardagen.

Mitt chokladintag hänger tydligen ihop med att jag är välutbildad, bor i en storstad, gillar teater och hänger en del på facebook. Allt enligt en artikel i förra veckans metro där man hänvisar till en undersökning om chokladätarvanor som Marabou gjort. Om man gillar mjölkchoklad är man en enklare själ som föredrar tidningens nöjessidor framför kulturdelen. Män knäcker helst en Schweitzernöt medan kvinnorna lustar mer efter Frukt och mandel. Folk som söker trygghet äter mer choklad än de som är äventyrslystna. Kanske inte är så konstigt förstås. Det är ju lättare att bryta en bit i det omfamnande soffhörnet än om man hänger i tänderna över ett stup i Anderna.

Kartläggningen har också koncentrerat sig på vilken semestertyp som är mest chokladfixerad. Trots att golfsemester-firarna unnar sig en bit då och då (antagligen dyr mörk med snyggt omslag) och charterresenärerna mumsar i parasollets skugga (praliner fyllda med Baileys?) så är det husvagnscamparna som leder konsumtionen. De uppger sig till och med vara rent av besatta av de bruna sötsakerna. Tycker inte det är ett dugg konstigt. Vad ska man göra om man är inregnad i en liten plåtburk fyra veckor på en liten camping i en mellansvensk kuststad? Särskilt som samma undersökning visar att kvinnor föredrar choklad framför sex.

När jag växte upp fanns det inte så många sorter. Man kunde i princip välja choklad med nötter, utan nötter eller mintchoklad. Chokladtillverkarna idag är mycket mer uppfinningsrika. Vem skulle väl ha anat att choklad med havssalt, lakrits eller chili kunde vara så lyckat?Så kanske ska man inte vara avig till att gå ännu längre över gränsen. Vad sägs om:

Choklad med Baconsmak

 
Kit Kat med smak av Ginger Ale
 

eller med grönsaksjuiceEller helt gäng med french toast, nudel- eller tortillasmak

Äventyrligt så det förslår tycker jag!  Ingen ska säga att vi chokladätare är trygghetsnarkomaner. Fast kackerlackor och gräshoppor doppade i choklad tror jag att jag skippar. Man ska aldrig överdriva.

3 kommentarer:

 1. Min senaste favorit är Anton Berghs Salmiakchoklad. Mums! De två bästa sakerna med den är att den är
  a) rättvisemärkt (hurra! inga slavarbetare!)
  b) mjölkfri
  Mjölkfriheten är en nödvändighet för mig sen jag förstod att bäbin inte tål. Och utan choklad kan man ju inte leva.

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag just nu bor i landet-som-inte-är-så-bra-på-det-där-med-ren-choklad (läs USA) så är man tacksam för att importindustrin verkar välmående för hittills har jag knappt sett en butik som inte saluför Toblerone. Å så finns det butiker som fattat det där med att choklad är viktiga grejer och som tagit in ett imponerande sortiment med tysk och schweizisk choklad så vi utlandssvenska överlever. Visst går det bra med Snickers och sånt, men ibland vill man ha "riktig" choklad. Fast Kinderägg finns här inte, de är för farliga tydligen...

  SvaraRadera
 3. Jag håller med Erika. Ibland måste det vara hög kakaohalt när abstinensen sätter in.

  Amiechan, är man bara lite allergisk så funkar ju Anton Berghs och Lindts bra (Lindts med havssalt - to die for). Min dotter är allergisk mot mjölkprotetin och tyvärr görs nästan all choklad i fabriker där man även hanterar mjölkchoklad, vilket gör att spår av mjölk finns i chokladen... utom just malmö chokladfakbrik vars choklad kostar 4o pix per 100 gr... men vad gör man inte för dottern. :)

  SvaraRadera