fredag 30 oktober 2009
Trick or treat
Ingmar Bergman kommer att hemsöka mig.
onsdag 28 oktober 2009
Falling apart
Det var första gången som det faktiskt blev stopp under kontorstid och jag inte befann mig i hemmet när det hände. Jag ringde bostadsrättsföreningens förvaltade som sa att han skulle ringa rörpularfirman. De skulle i sin tur kontakta mig innan de kom. Vilket de naturligtvis inte gjorde. Efter ett tag ringde sonen och sa ”det är en jättestor kille här som håller på att slita bort toaletten”. Hjälp tänkte jag och frågade sonen om han kunde be jätten komma till telefonen. Hjälpsamt la sonen ifrån sig luren och gick iväg. Jag väntade. Och väntade. Och väntade. Ingen plockade upp luren igen. Min son har världens kortaste minne. Redan som barn gav han ordet disträ ett ansikte. Han kunde som fyraåring komma gråtande för att han förlagt kexet som han just höll på att äta. På dagis gick han ständigt vilse på väg till toaletten.
Situationen var nu sådan att jag hade en främling i mitt hem som höll på att demontera minst sagt nödiga inredningsdetaljer. Jag hade en hemtelefon vars linje var död och jag var fast på jobbet. Försökte desperat med sonens mobil som tyvärr bara har två lägen. Avstängd eller urladdad.
Fick ringa: 1. Förvaltaren för att fråga om firmans namn, 2. Solna högtryckstvätt för att få tag på nummer till den rörmokare som åkt ut på uppdraget, 3. Toalettslitarjättens mobil som han till slut svarade på och följande typiska hantverkardiskussion utspann sig:
Jag: ”Hej, det är jag som har lägenheten som du befinner dig i”.
Toalettslitarjätten: ”Jag har slitit bort din toalett”
Jag. ”Jag hörde det, var det verkligen nödvändigt?”
TSJ: ”Ja, det var stopp”
Jag: ”Men förut har ni klarat det utan att ta bort toan”
TSJ: ”Inte den här gången, men nu är stoppet borta”
Jag: ”Fint!”
TSJ:” Fast nu får jag inte tillbaka den igen. Den är trasig”
Jag: ”VA?!”
TSJ: ”Någon annan måste haft sönder själva toalettröret tidigare”
Jag:” VA?!” Men du måste kunna sätta dit den igen!”
TSJ: ”Ja, men den är lite lös och det kanske luktar lite. Toaletten var fastsatt med silikon och jag har slut på mitt silikon”
Jag: ”Vem sätter fast den då?”
TSJ: ”Vet inte. Kanske någon kan komma med silikon. Du får väl ringa förvaltaren och fråga. Fast du ska ju ändå ha stambyte om två veckor så du kanske kan ha den lös. Ni får bara sätta er försiktigt”
Jag: ”Men vi kan ju inte ha en illaluktande toalett i två veckor”
TSJ: ”Vet inte. Mitt silikon är slut. Någon annan kanske kan sätta fast den i morgon. Jag slutar nu.”
Här bryts samtalet plötsligt. Jag åker hem och upptäckte att toaletten faktiskt fungerar, inte vickar och att inget rinner och inget luktar. Vi sätter oss på den som vore den av böhmisk kristall och spolar med sirliga försiktiga rörelser. Förvaltaren har meddelat att de avvaktar med att sätta fast den igen.
I morse hade istället telefonen och bredbandet slutat fungera.
Dagens visdomsord: när livet faller i bitar har man slut på silikon.
tisdag 27 oktober 2009
Ur led är tiden
måndag 26 oktober 2009
Mammaledighet
Jag kan ta tid på mig i duschen eftersom tonårsdottern inte kommer behöva den förrän hon vaknar framåt eftermiddagen och jag kan gör frukost för en person som avnjutes i tystnad eller till en radiostation som jag själv valt. Jag tvingas inte hålla långa utläggningar för sonen om att traditionen att byta underkläder och strumpor varje dag faktiskt har en viss betydelse för socialt umgänge. Jag behöver inte i sista minuten springa runt och leta efter gympapåsar, SL-kort, vantar, favoritpennor, ipod-hörlurar eller skåpnycklar som jag anklagas för att av ren elakhet ha burit runt och gömt på hemliga ställen som hallgolvet, byxfickor eller under köksstolar och soffkuddar. Jag behöver inte stressa hem och göra mat eftersom barnen åt lunch först vid fyratiden. Jag behöver inte tillbringa kvällen med att förhöra engelskaglosor, engagera mig i ett arbete om Namibias naturtillgångar eller försöka dechiffrera mellanstadiematte när man inte längre får dividera med hjälp av att ställa upp i ”trappan” (jag är så gammal att jag missade ”liggande stolen”). Jag behöver inte tjata ungarna i säng från dator och tv:n innan jag själv äntligen får sova utan kan krypa ner med en bok samtidigt som jag säger ”jag ska ju jobba i morgon så jag går och lägger mig tidigt. Ni får släcka när ni är klara”. Dessutom är det ingen yogalektion denna vecka.
Jag säger som Pippi: jag behöver inte gå i skolan.
söndag 25 oktober 2009
Tjipp och välkomna!
Mottag tonårdotterns beundrande ovationer (ett buttert muttrat tack).
torsdag 22 oktober 2009
Det är synd om människan
Jimmie Åkesson påstår en massa saker om andra människor. Människor som inte passar in hans begränsade begreppsvärld. Människor som på något sätt är lite annorlunda än Åkesson, till utseende, bakgrund, språk, tro, sexualitet, intelligens eller medmänsklig inställning. Sådana människor förstår inte Åkesson. Det han inte förstår är han rädd för. Åkesson vill helst att allt otäckt som han inte förstår och som skrämmer honom ska försvinna. Om han bara tittade efter ordentligt skulle han upptäcka att alla människor förvisso är olika, men att det faktiskt inte behöver vara skrämmande utom tvärtom väldigt bra. Men Åkesson vill inte titta, han vill heller blunda och föreställa sig dessa otäcka annorlunda människor som han ser i sin fantasi. Då blir han jätte- jätterädd och blundar ännu hårdare och önskar att alla sådana dummingar ska försvinna långt, långt bort.
Jimmy Åkesson och hans kompisar gör skillnad på människor och människor. Fast det är ju klart att ibland är det faktiskt skillnad – det finns människor som omfamnar mångfald, som inser att en människas egenskaper och kvaliteter inte sitter i ursprung, hudfärg, språk eller tro och som anser att alla människor har lika värde.
Och sedan finns det Sverigedemokrater.
onsdag 21 oktober 2009
tisdag 20 oktober 2009
Spelar ingen (föräldra)roll
I sonens klass går det lite bättre, där känner jag de flesta föräldrar sedan sexårsverksamheten och fler är lika knäppa och lätt dysfunktionella som jag själv. Även om det även där finns den Barbielika VD-mamman med sprayat orörligt hår och perfekt vältränad kropp vars dotter är den populäraste i klassen. Hon var mamman som en gång yttrade orden ”det får aldrig vara fult att vara bäst” och hade klagomål på att även de som inte var idrottsstjärnor blev uttagna till stafettlaget för den lokala skolkampen.
I dotterns klass känner jag inga föräldrar eftersom eleverna kommer från hela Storstockholm. Jag är dålig på att känna igen ansikten och har ingen aning om vem som hör till vilket barn. Namnen har jag aldrig hört eftersom jag vid den obligatoriska presentationsrundan är så koncentrerad på att säga mitt eget namn och vems mamma jag är att jag helt enkelt inte tar in vad någon annan säger. Fast ikväll är det bara ett informationsmöte om gymnasiet så jag tror att jag bara behöver sitta längst bak och lyssna. Det värsta är att jag är klassförälder denna termin när de går i nian och ska ha sin sista skolavslutning. Men det planeras ingen skolresa så kanske kommer jag undan med att ordna fika till avslutningssamvaron mot sommaren.
När dottern gick i sexan i finkommunen skulle det samlas in pengar till en helg med äventyrsläger. Jag stålsatte mig för diverse obskyra försäljningsuppdrag och förberedde mig på att få köpa upp osålda lager av salamikorvar och tulpanlökar. Men det skulle visa sig att den lilla klicken av obehagligt rika och framgångsrika fixarföräldrar hade andra planer. En av papporna i klassen var en semikänd konstnär/skådis och i hans ateljé ordnades i stället en vernissage. Eleverna hade fått avsätta tid i skolan att framställa konstverk och alla föräldrar skulle vandra dit en söndagseftermiddag för att köpa sina barns målningar samtidigt som man skulle mingla runt med ett vinglas i handen.
måndag 19 oktober 2009
För omvärldens raseri bevare oss milde herre gud...
Det här är Anton Abele. Han vill in i riksdagen. Ännu en av dessa ansvarstagande representanter för MUF som vill förändra och kämpa för vår skull. Visst är det fint? Anton är så förtroendeingivande i sitt soffhörn där han indignerat upptäckt att kriminaliteten kryper ner i åldrarna. Han har så intelligent uppsyn tycker jag och är så retoriskt skicklig.
Tack Anton.
Fast brottsligheten verkar också sprida sig uppåt i åldrarna. I dagens Metro läser jag att en 74 årig kvinna blivit påkörd av en 60-årig kvinna i permobil. Vittnen påstår att det inte var en olyckshändelse utan att hon utan svårighet hade kunnat stanna. Nu rusade hon istället fordon till topphastighet (10 km/h) och fällde den yngre kvinnan till marken som bröt lårbenet och fick föras till sjukhus. En snabb research ger vid handen att en liknande händelse inträffade i Skellefteå i våras då en rattfull permobilförare prejade en kvinna på stadens gågata.
Vart är vi på väg? Till förbrytardagis och gansterlångvård? Man inser ju att det är vi som står mitt uppe på livströskeln som blir de utsatta i samhället när kriminella ungdomsgäng och brottsliga pensionärsgrupper närmar sig från två håll. Beskydda medelåldern! Säkra gator och torg!
Anton, gör något!
fredag 16 oktober 2009
Here are the votes from the jury
Åh, dessa minnen. Lasse Berghagen som snubblar på mikrofonsladden när hans skulle sjunga ”min gitarr”, Loa Falkmans styltiga symfoni, Carola som med himmelskt vinnarsken i ögonen viftar taktfast med bibeln, Björn Skifs som glömmer texten och sjunger som svenske kocken i flera minuter och den fruktansvärda ”Beatles gav oss vår musik” med Forbes. Samma år uppträdde Forbes på Alvesta marknad. Min bror gick dit med en skylt med ”2 poäng” på och blev utslängd av vakterna.
Jodå visst har man upplevt ett och annat i schlagerns underbara värd.
Nu är det ju inte samma koncentrerade folkfest framför tv:n längre i och med deltävlingskonceptet – å andra sidan får man ju fler kvällar av glittrig kitsch. I veckan så släpptes informationen om årets bidrag. Aftonbladet publicerade hela listan. Jag blir lite imponerad av vilken ansträngning som lagts ner på att hitta alternativa genrer för varje bidrag. Att försöka hitta nyanser i denna uniforma händelse. Vissa bidrag får krassa beskrivningar som ballad och poplåt rakt upp och ner. Några får lite mer adjektiv som vacker ballad eller upptempopop. Själv ordet poplåt kan dessutom varieras som gladpop, retropop, schlagerpop, rockpoppigt eller pojkpop. Den senare med tillägget ”tänk Måns Zelmerlöw korsat med Britney”. Jag kan inte tänka mig det, när jag försöker blir jag lite rädd. Ibland definieras låten med en hel mening som ”balkan-sväng kryddat med Dogges rap”, ”skramligt på svenska, tänkt för ett band” eller ”En modern danslåt som man inte sitter och dricker te till”.
Så nu förstår jag precis hur alla bidrag låter. Ungefär likadant helt enkelt, fast en del är snabba och en del är långsamma och någon innehåller kanske något crazy som en fiol eller bongotrumma. Och alla artister kommer ha spektakulära scenkläder, hälften med paljetter, som kommer fladdra muntert i vindmaskinen. Precis som det ska vara med andra ord.
Jag är med. Är ni med? Avge er röst. Douze points.
onsdag 14 oktober 2009
Nein nein nein
tisdag 13 oktober 2009
Klara färdiga kör!
Men jag vill ju ha körkort. Helst också en mörkgrön Mini cabriolet… men bil är egentligen inte nödvändigt. Dyrt och miljöovänligt. Men jag skulle vilja kunna hyra eller låna en bil då och då. Åka på bilsemester med ungarna eller till Ikea och själv köra hem grejerna. I somras när jag åkte buss till min mors lantställe med min och barnens packning för en vecka jämte två katter med tillbehör aktualiserades tanken på ett nästan påträngande sätt. Nu gäller det bara att komma ihåg att ta sig till Danderyds trafikskola för att försöka realisera den. Jag har varit på väg i två månader, men ännu inte lyckats komma fram.
Kanske fick jag i morse den spark i baken jag såväl behövde för att lätta på handbromsen. Läser nämligen att Ozzy Osbourne skaffat körkort vid 60 års ålder. Han har tydligen försökt i 30 år och kört upp nitton gånger. Som en förklaring hänvisar rockfarbror till att han varit så nervös. En liten bidragande orsak kan också ha varit alla drog- och spritproblem. Osbourne har supit bort så många hjärnceller att när han nu skriver sina memoarer har han varit tvungen att anlita personer som forskar fram vad som faktiskt hänt i hans liv. Själv kommer han inte ihåg något. De flesta gånger han var på körskolan var han för full för att sätta sig i bilen ”Jag brukade vingla runt uppkörningsplatsen med en vodkaflaska i fickan” erkänner Ozzy.
Jag kan inte ens skylla på spriten. Jag är för det mesta nykter. Jag får väl ta ett djupt andetag och gå och skriva in mig. I dag eller i morgon. Allra senast nästa vecka.
söndag 11 oktober 2009
peace of cake
Reaktionerna på Obamas fredspris fortsätter att ältas i tidningarna. Omdömen som "Intressant", "överraskande", "fjäskigt", eller helt enkelt "va?!?" travar runt på analyssidorna. Och visst tänker man att priser brukar vara något som delas ut som belöning för något man faktiskt gjort och inte bara för något som man säger att man ska göra. Att man högtidligt och retoriskt lovar att man ska hitta botemedlet för cancer brukar inte räcka för något medicinpris. Ingen brukar entusiastiskt klappa mig i ryggen och räcka över checkar för att jag säger att jag ska skriva århundradets roman.
Obama får priset bland annat för att han lyckats väcka hopp i världen och uppmuntrat dialog. Men jösses, vem gör inte det? Jag uppmuntrar ständigt till dialog i låsta situationer mellan mina barn. Jag framhärdar att hitta nya vägar till kommunikation med en trotsig exman. Jag ingjuter nytt hopp i en tonåring som som förtvivlar över en dålig hårdag. Jag kan få upprörda stridslystna sidor att lägga ner vapen när vattenballongkriget spårat ur.
Det behöver inte nödvändigtvis vara värt tio miljoner, men någon liten krona kanske. All I am saying - is give me a chance! Oops - peace ska det visst vara.
fredag 9 oktober 2009
Återvinning
Jag läser att nu kommer ”Fame”. Som film. Igen.
Jag tillhör generationen som följde tv-serien slaviskt på åttiotalet. Som kände personligheterna utan och innan – dansaren Leo, skådisen Doris, sångerskan Coco och han som spelade sousafon. Jag är väl förtrogen med sanningen att berömmelse kostar ”and right here is where you start paying. - In sweat!” Med andra ord skulle det aldrig falla mig in att se någon nyinspelning. Jag var ju med – där – när det hände.
Det är ju det som är den springande punkten. Att man varit med ett tag. Allt kommer ju bevisligen igen, lever man tillräckligt länge så blir det oundvikligen en repriskänsla i många aspekter av livet. På tv visas nu Superstars och här är ditt liv. Min dotter går i tröjor av åttiotalssnitt och retroglasögon med svarta bågar. Sonen tränar moon walk och kollar in videon med ”thriller” om och om igen. Stormönstrade tapeter och heltäckningsmattor finns i trendkänsliga hem och ljusblå ögonskuggor och läppglans med smak är inte bara tolererbart utan rätt hett. Igen.
Fast vissa saker är möjligtvis dömda till glömska för evigt. Chokladzingo, silverdollarjeans och den där leksaken klick-klack som sades döda barn och förbjöds på vår skolgård (är det någon annan än jag som kommer ihåg den?). Eller så har jag bara inte väntat tillräckligt länge ännu.
Väcker lite tankar ändå, inte sant? På saker som man inte vill se igen, saker som man önskar kunde komma tillbaka och nya upplevelser av sådant som man inte visste om att man hade glömt.
Får det vara lite skåpmat?
onsdag 7 oktober 2009
La vie en rose
Kolla in dina bröst – andra gör det redan.
Min bror och andra djur
Man får vara glad att man bor i en fauna som främst hyser fredliga djur, även om det hänt att bror plockat hem en tillfällig huggormsunge. Läser i kvällstidningen om paret Walz i Pennsylvania som hade ett ännu vidare begrepp om termen sällskapsdjur. De höll en björn, bengalisk tiger och afrikansk lejon som kelgrisar i flera år innan de bittert insåg att de skulle satsat på marsvin, hamster eller guldfisk istället. När Fru Walz skulle städa björnens bur gick den till attack och dödade sin matte.
Brorsan hade ett tag pirayor. Då han skulle träna dem att äta ur handen på honom bet de av honom ena fingertoppen. När mamma ringde sjukvårdsupplysningen för att fråga om det kunde vara farligt fick hon upprepa frågan tre gånger och sedan vidtog en lång tystnad innan de föreslog att han skulle komma in för en stekkrampsspruta. Man kan inte lita på vilda djur helt enkelt.
Jag tittar på våra fjompiga och beskedliga kattastrofer med värme. De utgör inte något som helst hot. Såvida du inte är en bit ost förstås.
måndag 5 oktober 2009
Lost in translation
Vi välkomnades genast in i värmen där vårt underbara värdfolk genast dränkte minnet av färden i mängder av god mat och dryck. Nästa gång tar vi bussen.
lördag 3 oktober 2009
early bird
Jag vaknar alltid tidigt. På helgerna alltid runt sju-halv åtta. Då känner jag mig utsövd och går upp för att dricka kaffe och läsa tidningen i en och en halv timme. Misstänker att jag kommer att bli en sådan där pensionär som klockar tidningsbudet och skriver klagobrev om att jag minsann såg från köksfönstret att sista nattbussen var nästan tre minuter sen. Men jag erkänner att jag gillar att vara uppe tidigt när jag är ledig. Det känns lyxigt att ha tyst ensamtid och jag känner mig så rik. Som om jag utnyttjar helgen till fullo trots att jag inte gör något mer konstruktivt än att hälla i mig baljor med gott kaffe och läsa annonser om etagevåningar på Karlaplan som jag inte ska köpa. Jag älskar att läsa bostadsannonserna, främsta anledningen tror jag är att det ser så städat ut. Kanske hoppas jag att det mirakulöst ska smitta av mig på min egen omgivning. I verkliga livet. För sanningen är ju att jag kanske borde använda morgontimmarna till att städa eller stryka. Då skulle jag ju kunna utnyttja helgen till fullo på riktigt. I morse gick jag upp klockan sju som vanligt, men efter att jag givit kattastroferna mat så beslöt jag mig av någon outgrundlig anledning att gå tillbaka till sängen igen. Jag vaknade kvart över nio. KVART ÖVER NIO! Helgen är ju nästan förbi. Jag känner mig lurad och besudlad på något sätt. Ingen idé att stryka och städa nu. Jag tror jag tar en kopp kaffe till.
fredag 2 oktober 2009
Yoga update
Men ändå. Skulderstående. I am a superstar, yes I am.